A dél-tiroli tartományi parlament elnökét fogadta a Pécsi Német Önkormányzat

Pécsre látogatott és a magyarországi német közösség képviselőivel találkozott szeptember 5-én Josef Noggler és a kíséretében érkezett delegáció. A dél-tiroli tartományi parlament elnöke, aki háromnapos magyarországi tartózkodása alatt többek között a magyar Országgyűlés elnökével, Kövér Lászlóval is egyeztetett, két munkatársával, Helen Seehauserrel és Martin Werth-tel utazott Pécsre. A delegációt Ritter Imre magyarországi német parlamenti képviselő, valamit kollégája, Gallai Gergely nemzetiségpolitikai szakértő is elkísérte a baranyai megyeszékhelyre.

A tanácskozáson, melyre a Lenau Házban, a magyarországi németek pécsi kulturális központjában került sor, részt vettek a Pécsi Német Önkormányzat tagjai – Flódung János elnök, valamint Pánovicsné Szeiberling Krisztina, Schmidtné Rittinger Györgyi és Szigriszt Adrienn képviselők –, továbbá Schmidt Zoltán, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pécsi regionális irodájának vezetője és Krammné Mezei Anikó, a Lenau Ház rendezvénykoordinátora is.

A résztvevők többek között kisebbségpolitikát, autonómiát, oktatást és kultúraápolást érintő kérdéseket vitattak meg, de könnyedebb témákról, így például a hazai németség körében hagyományos disznóvágásról is szó esett. A megbeszélést városnéző program követte, melynek során a vendéglátók Pécs német vonatkozású értékeit igyekeztek bemutatni.

A vendégek a nap hátralévő részét Villányban töltötték, ekkor csatakozott hozzájuk Englenderné Hock Ibolya, az országos német önkormányzat elnöke is.

Német nyelvű kultúra & kulinária 6.0

Német nyelvű kultúra & kulinária 6.0

" Gyógyír északi szélre " – Színházi est Frank Ildikóval és Andreas Kosekkel Leo Leike és Emmi Rothner soha nem találkoznak, kapcsolatuk – valójában egy szerelmi történet – kizárólag e-mailben alakul ki. Német nyelvű színházi est Frank Ildikó (Theater Jetzt Pécs) és...

bővebben
Német nyelvű kultúra & kulinária 5.0

Német nyelvű kultúra & kulinária 5.0

"Férfiak és nők egyszerűen nem illenek össze" - Loriot-est Frank Ildikóval és Andreas Kosekkel Színházi est ismert és kevésbé ismert jelenetekből és szövegekből Frank Ildikó Eszter (Theater Most, Pécs) és Andreas Kosek (teatro caprile, Bécs) előadásában, majd...

bővebben