Közmeghallgatás: a Pécsi Német Önkormányzat közép- és hosszútávú tervei

A 2020. október 5-ére meghirdetett közmeghallgatás a Pécsi Német Önkormányzat (PNÖ) elnökének bevezetőjével kezdődött, majd a jelen lévő tagok és vendégek hozzászólásaival folytatódott. Az egy éve hivatalban lévő Pécsi Német Önkormányzat tagjai továbbra is elkötelezettek azon közös céljaik megvalósítását illetően, amelyeket megalakulásuk alkalmával megfogalmaztak.

A 2020 márciusa óta kialakult rendkívüli helyzet a nemzetiségi önkormányzatok lehetőségeit is jelentősen korlátozta, de továbbra is szeretnénk a magyarországi németség fontos központjaként Pécs városában és a régióban nemzetiségünk megerősödésén munkálkodni. Meggyőződésünk, hogy ezt a feladatot csak úgy tudjuk elérni, ha minden tekintetben tovább gondoljuk eddigi, megszokott tevékenységeinket.

Az idei évben csak előre tervezett tevékenységeink töredékét tudtuk megvalósítani, a jövőt illetően viszont örömteli fejlemények is megerősítettek bennünket abban a reményünkben, hogy jó úton járunk:

 • a nyár folyamán sikerült kéthetente a Jókai téren a hagyományos fúvószenekarok bemutatkozási lehetőségét újragondolnunk. Nagy sikere volt a helyszínválasztásnak, ezt a meghívott zenekarok is egyértelműen tudomásunkra hozták,
 • a baljós előjelek ellenére sikerült megtartanunk az immár hagyományosnak nevezhető liptódi táborunkat – a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., illetve a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatásával, közreműködésével. 50 leendő gimnazista kapott ízelítőt egy magyarországi német nemzetiségi falu mindennapjaiból, és ismerkedhetett meg a német nemzetiségi népismeret tantárgy átélhető tartalmi elemeivel,
 • szeptember első hétvégéjén egy napra vendégül láthattuk Josef Noggler urat, Dél-Tirol Autonóm Tartomány parlamenti elnökét. A tartalmas nap hozadéka, hogy a jövőben újra megélénkülhet a dél-dunántúli németség és a dél-tiroli németajkú közösség együttműködése, mely sajnálatos módon 10-15 évvel ezelőtt megszakadt,
 • szeretnénk december folyamán egy ugyancsak elnyert támogatásból megvalósítani „Hagyományos Német Disznóvágás” projektünket is. December két hétvégéjén 20-20 gimnáziumi tanuló ismerkedhet meg a magyarországi németek egyik legfontosabb téli tevékenységével,

A 2021-es évünket az „ébredés korszakaként+ (Die Zeit Zeit des Erwachens) szeretnénk megélni, éppen ezért szellemi és tárgyiasult örökségünk megismerhetőségének szélesítésével szeretnénk német nemzetiségi gyökerekkel rendelkező polgártársainkat identitásuk irányába érzékenyíteni. Célunk, hogy a következő népszámlálás alkalmával a 10 évvel ezelőttinél többen vállalják német identitásukat, és ennek megélhetősége érdekében kulturális örökségünk minden területén szeretnénk megszólítani azokat, akik felismerik ennek jelentőségét.

Ebbéli tevékenységünkben számíthatunk a Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület munkatársaira, és az Institut für Auslandsbeziehungen (IfA) helyi képviseletére, akikkel mindennapi kapcsolatban vagyunk, számos projektben közös munkamegosztásban és partnerségben tevékenykedünk.

Terveink az eddig megszokott programok kiszélesítésén, újragondolásán alapulnak:

 • 2021-től kezdődően a Pécsi Német Napot minden évben május 5-én (05.05) szeretnénk megtartani, tisztelegve ezzel Pécs német elnevezésének (Fünfkirchen). Úgy gondoljuk, hogy ezen a napon Pécs belvárosában képesek lennénk nemzetiségi létünk minden elemét felvonultatva maradandó élményt nyújtani minden résztvevőnek és nézőnek. A tavaszi Német Nap ellenpárjaként –-sikeres első év után – egy őszi ünnepi nap megtartása is szándékaink között szerepel. Ezt azonban semmiképpen sem szeretnénk Oktoberfest-nek nevezni, mert ahhoz a magyarországi németségnek semmi köze. 2022-ig reményeink szerint megtaláljuk a megfelelő „brand”-et.
 • Az idei sikereken felbuzdulva 2021 nyarán 10 alkalommal szeretnénk magyarországi német fúvószenét kedvelő közönségünket a Jókai térre meghívni. Rendezvénysorozatunkat 2021 augusztus 29-én a Magyarországi Német Fúvószene ünnepnapjaként kívánjuk megrendezni – tisztelegve ezzel a 25 éves jubileumunknak. A Széchenyi térre invitálnánk valamennyi eddig meghívott zenekart, akik gálakoncerttel köszöntenék érdeklődő közönségüket. Előzetes számításaink szerint 150-200 zenész és többezer néző várható erre a rendezvényre.
 • A jubileumot megelőző napon a magyarországi német képzőművészek egy csoportját köszöntenénk egy tárlat megnyitásával. 2021 augusztus 28-ától 3-4 festő és szobrász német nemzetiségi tematikájú műveiből nyílna kiállítás. A projekt egyediségét azzal szeretnénk biztosítani, hogy német nemzetiségi oktatásban részesülő középiskolai diákok lennének a kortárs tárlatvezetők.
 • november 11-én német nyelvű Márton-napi felvonulást szeretnénk ugyancsak a város központjában szervezni. Ezen terveink szerint Pécs városának valamennyi német nemzetiségi oktatásban részesülő óvodás és alsós tanulója felvonulna.

További terveink:

 • Folytatni szeretnénk a „Kultúra és kulinária találkozása” rendezvénysorozatunkat. Ennek keretében a Trafik étteremben egy-egy német nyelvű kisszínházi előadás után a közönség valamelyik német tájegység ételeivel ismerkedhetne meg.
 • Előbbi programunkat tovább gondolva, német nyelvű kvízesteket is szerveznénk ugyancsak a Trafik étteremben, ahol magyarországi németek és városunkban élő, németül tudó polgárok tölthetnének el együtt egy kellemes estét.
 • Legalább két túrát kívánunk szervezni az év folyamán a magyarországi németség régiónkban található épített és természeti örökségei megismerése céljából. Alkalmanként 50 fő részvételével 15-20 kilométert megtéve érkeznénk Liptódra, ahol hagyományos német vendéglátás és étel zárná túráinkat.
 • A „Fünfkirchner Rundschau” kiadványsorozatunkat is szeretnénk 2021-ben folytatni. Minimum két számmal jelentkeznénk.

Terveinket természetesen az idén megismert vírus aktuális jövő évi alakulásai felülírhatják, de reményeink szerint tudunk a következő két évben gyarapodni, hogy aztán az ötéves ciklus végére egy identitásában és létszámában megerősödött pécsi németség várja a következő nemzetiségi választásokat”.

Német nyelvű kultúra & kulinária 6.0

Német nyelvű kultúra & kulinária 6.0

" Gyógyír északi szélre " – Színházi est Frank Ildikóval és Andreas Kosekkel Leo Leike és Emmi Rothner soha nem találkoznak, kapcsolatuk – valójában egy szerelmi történet – kizárólag e-mailben alakul ki. Német nyelvű színházi est Frank Ildikó (Theater Jetzt Pécs) és...

bővebben
Német nyelvű kultúra & kulinária 5.0

Német nyelvű kultúra & kulinária 5.0

"Férfiak és nők egyszerűen nem illenek össze" - Loriot-est Frank Ildikóval és Andreas Kosekkel Színházi est ismert és kevésbé ismert jelenetekből és szövegekből Frank Ildikó Eszter (Theater Most, Pécs) és Andreas Kosek (teatro caprile, Bécs) előadásában, majd...

bővebben