Emlékezéssel figyelmeztetve az utókort – A második világháború és az önkényuralmak áldozatai előtt tisztelegtünk

Mint minden évben, 2019-ben is mindenszentek napján emlékezett meg a Pécsett élő német közösség a második világháború és az önkényuralmak áldozatairól. Az ünnepség helyszíne a hagyományokhoz híven ezúttal is a város köztemetőjében található német-magyar katonatemető volt.

– A katonasírok a béke nagy prédikátorai – Albert Schweitzer e gondolatával kezdte megemlékező beszédét dr. Gerner Éva. Az MTVA német szerkesztőségének felelős szerkesztője és a Nikolaus Lenau Kulturális Egyesület elnökségi tagja a katonasírok gondozásának fontosságára és a megemlékezés jelentőségére hívta fel a figyelmet azzal, hogy háborús áldozatokkal kapcsolatos megható történeteket mesélt el. – Tartsuk meg emlékezetünkben a háborúk áldozatait, az elesett katonákat, és ezt az emlékezést adjuk tovább a jövő nemzedékeinek, akik már nem találkozhatnak azokkal az emberekkel, akik kénytelenek voltak átélni az említett borzalmakat! Legyen az ő sorsukra való emlékezés intelem a jövő számára, hiszen az oly gyakran emlegetett „soha többé” sajnos már közel sem annyira egyértelmű, mint ahogy gondolnánk.

A Lenau Ház és a Pécsi Német Önkormányzat közös megemlékezésén a nagyárpádi Ritter Zenekar működött közre. Az önkormányzat nevében Szigriszt Adrienn és Pánovicsné Szeiberling Krisztina koszorúztak.

 

GALERIE >>

Német nyelvű kultúra & kulinária 6.0

Német nyelvű kultúra & kulinária 6.0

" Gyógyír északi szélre " – Színházi est Frank Ildikóval és Andreas Kosekkel Leo Leike és Emmi Rothner soha nem találkoznak, kapcsolatuk – valójában egy szerelmi történet – kizárólag e-mailben alakul ki. Német nyelvű színházi est Frank Ildikó (Theater Jetzt Pécs) és...

bővebben
Német nyelvű kultúra & kulinária 5.0

Német nyelvű kultúra & kulinária 5.0

"Férfiak és nők egyszerűen nem illenek össze" - Loriot-est Frank Ildikóval és Andreas Kosekkel Színházi est ismert és kevésbé ismert jelenetekből és szövegekből Frank Ildikó Eszter (Theater Most, Pécs) és Andreas Kosek (teatro caprile, Bécs) előadásában, majd...

bővebben