A pécsi Belvárosi Általános Iskola német projektnapja Geresdlakon
„Sváb“ ételeket főztek, majd a „málenkij robotra“ hurcolt magyarországi németekről emlékeztek meg a pécsi Belvárosi Általános Iskola tanulói és pedagógusai egy a baranyai Geresdlakon megtartott projektnap keretében. A tematikus nap nyitányaként a gyerekek hagyományos gőzgombócot készítettek – egy olyan ételt, amely a legtöbbjük számára addig ismeretlen volt. Ezt követően egy történész hatásos képekkel, személyes történetekkel és történelmi tényekkel alátámasztott előadását hallgathatták meg, a téma a magyarországi németek kényszermunkára történt elhurcolása volt. Azt, hogy a gyerekek rengeteg új információval gazdagodtak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy, az előadást követő, a németek elűzetésével és elhurcolásával kapcsolatos kvízt remekül sikerült megoldaniuk.

Az ebéd babgulyás volt saját készítésű gőzgombóccal, amelyből erőt merítve emlékkirándulásra indult a csapat. A geresdlaki általános iskola igazgatója, Schulteisz Balázs, a projektnap szervezője segítségével a gyerekek összekészítettek egy nagy batyut – olyat, mint amilyet az egykor a Szovjetunióba elhurcoltak vittek magukkal. Elemózsiát tartalmazott a hosszú túrára. A gyerekek a nagyméretű csomagot felváltva cipelték, így érkeztek meg a Geresdlaktól hat kilométerre fekvő Fazekasbodára, ahol meglátogattak egy idős asszonyt, aki annak idején ténylegesen átélte az említett sorscsapásokat. A kirándulás végén a csoport az iskola nevében koszorút helyezett el az áldozatok tiszteletére állított emlékműnél. A projektnap szervezője Schmidtné Rittinger Györgyi pedagógus, a PNÖ képviselője volt.

Német nyelvű szentmisék Pécsett

Német nyelvű szentmisék Pécsett

Pécsre látogatott és a magyarországi német közösség képviselőivel találkozott szeptember 5-én Josef Noggler és a kíséretében érkezett delegáció. A dél-tiroli tartományi parlament elnöke, aki háromnapos magyarországi tartózkodása alatt többek között a magyar...

bővebben