Pécs évszázadok óta a magyarországi németség fontos központja. Az itt élő németek körében az elmúlt évszázadok során rengeteg kulináris és kulturális érték halmozódott fel, melyek ritkán, vagy egyáltalán nem tudatosulnak a mai emberek gondolkodásában. A Pécsi Német Önkormányzat ezért 2019-ben új kezdeményezést indított útjára. Annak célja egy olyan programsorozat megvalósítása, amely nemcsak az itt élő németek, hanem a többségi társadalom számára is ismerkedési lehetőséget kínál a magyarországi németek kulturális és kulináris értékeivel.
Az elődöktől örökölt finomságok modern német nyelvű színjátékkal való ötvözése egyedi és különleges alkalom, élmény volt az érdeklődők számára – a pécsi Trafikban tartott első három alkalom sikere is ezt bizonyítja. Német kultúra&kulinária 1.0 2019. április 23-án Rendszeres programsorozat, egyfajta német klub elindítása – ez volt a célja a Pécsi Német Önkormányzatnak, amikor elindította a Német kultúra&kulinária címet viselő programsorozatát. Az egyes előadások keretében 60-70 perces színpadi produkció bemutatása mellett regionális ételkülönlegességek felszolgálására került sor.
Az első előadás alkalmával egy családtörténeti kamaradarabot láthattak az érdeklődők Frank Ildikó, Andreas Kosek, Ágoston Zoltán és Rozs Tamás szín- és zeneművészek közreműködésével. A színdarab a nézők soraiban is emlékeket idézett fel, sokan saját családtörténetüket vélték felfedezni benne, és ez jó alapot szolgáltatott a rendezvény utáni közös beszélgetéshez. A darab után panírozott töltött káposztát kóstolhattak meg a résztvevők, a desszert császármorzsa volt. Német kultúra&kulinária 2.0 2019. június 11-én „Tetőtől talpig átjár a szerelem“ – a második rendezvény, egy Marlene Dietrichről szóló zenés est, amolyan időutazás volt a 20. század 30-as éveibe.
A Trafik színpadán Frank Ildikó és Bagi Dániel Marlene életét foglalták össze, miközben a konyhában Dietrich kedvenc ételei – Pot-au-feu és Crêpes gyümölcsökkel – főttek. Miközben ugyanis Marlene Dietrich a filmvásznon a csillogás, a luxus és elegancia megtestesítője volt, a magánéletében két lábbal a földön járt – és imádott, és jól tudott főzni. A finomságokat a közönség természetesen meg is kóstolhatta. Német kultúra&kulinária 3.0 2019. november 5-én A harmadik alkalommal 1918-ba és egy bécsi kávéházba utazhatott a közönség, miközben Frank Ildikó és Bagi Dániel Café Klimt című előadását tekintette meg. A menü ezúttal fiákergulyás és flódni volt. Az estét az előző alkalmakhoz hasonlóan inspiráló beszélgetések zárták.