Halottak napi megemlékezés a pécsi köztemetőben

A Pécsi Német Önkormányzat (PNÖ) „Túrák a magyarországi németek rejtett örökségeihez” (NEMZ-KUL-19-0671) címen nemzetiségi programsorozatot szervezett 2019-ben.

A PNÖ nagy hangsúlyt fektet német nemzetiségi örökségeink minél átfogóbb, élményszerű megismerésére. 2019-ben 3 alkalommal olyan helyszíneket sikerült gyakorlott, és német nemzetiségin nyelven beszélő túravezetőnk segítségével bejárni, amelyeken élő nemzetiségi hagyományápolás folyik. Mindhárom alkalommal a baranyai németség egy-egy tájegységét jártuk be, alkalmanként 15-20 kilométert megtéve. A helyszínen az épített, és természeti örökségek megismerésén túl nagyon fontos szerepet töltött be a nemzetiségi lét iránti érzékenyítés, ezért túráinkkal elsősorban a fiatalabb generációkat, illetve a családokat céloztuk meg.

A szombat esti vacsorákon a nemzetiségi ételek fogyasztása mellett lehetőségünk volt az aznap megtett útra együtt reflektálni, a résztvevők teljesítményét egy-egy emléktárggyal, oklevéllel jutalmazni.

Érdekes színfoltja volt első túránknak egy németországi gimnázium néhány tanulójának és tanáraiknak részvétele, akik épp ebben az időben voltak cserekapcsolaton Magyarországon.

Német nyelvű szentmisék Pécsett

Német nyelvű szentmisék Pécsett

Pécsre látogatott és a magyarországi német közösség képviselőivel találkozott szeptember 5-én Josef Noggler és a kíséretében érkezett delegáció. A dél-tiroli tartományi parlament elnöke, aki háromnapos magyarországi tartózkodása alatt többek között a magyar...

bővebben