Emlékezéssel figyelmeztetve az utókort – A második világháború és az önkényuralmak áldozatai előtt tisztelegtünk
dec 5, 2019
Mint minden évben, 2019-ben is mindenszentek napján emlékezett meg a Pécsett élő német közösség a második világháború és az önkényuralmak áldozatairól. Az ünnepség helyszíne a hagyományokhoz híven ezúttal is a város köztemetőjében található német-magyar katonatemető volt.

– A katonasírok a béke nagy prédikátorai – Albert Schweitzer e gondolatával kezdte megemlékező beszédét dr. Gerner Éva. Az MTVA német szerkesztőségének felelős szerkesztője és a Nikolaus Lenau Kulturális Egyesület elnökségi tagja a katonasírok gondozásának fontosságára és a megemlékezés jelentőségére hívta fel a figyelmet azzal, hogy háborús áldozatokkal kapcsolatos megható történeteket mesélt el. – Tartsuk meg emlékezetünkben a háborúk áldozatait, az elesett katonákat, és ezt az emlékezést adjuk tovább a jövő nemzedékeinek, akik már nem találkozhatnak azokkal az emberekkel, akik kénytelenek voltak átélni az említett borzalmakat! Legyen az ő sorsukra való emlékezés intelem a jövő számára, hiszen az oly gyakran emlegetett „soha többé” sajnos már közel sem annyira egyértelmű, mint ahogy gondolnánk.

A Lenau Ház és a Pécsi Német Önkormányzat közös megemlékezésén a nagyárpádi Ritter Zenekar működött közre. Az önkormányzat nevében Szigriszt Adrienn és Pánovicsné Szeiberling Krisztina koszorúztak.

CÍM

7621 Pécs, Munkácsy M. u. 8.

TELEFON

(+36) 72 332 515

E-MAIL

dsfuenfkirchen@gmail.com