A PNÖ elnöke nyitotta meg a magyarországi németek mindennapjait bemutató fotókiállítást

Egy ember meghalhat ugyan, a nemzet azonban nem” – ez a Gorkij-idézet volt a mottója annak a fotókiállításnak, amely a magyarországi németek életéből összegyűjtött pillanatokat örökített meg, és amely 2019. november 26-én a pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskolában nyílt.

Örömteli – hangsúlyozta a megnyitón elmondott beszédében Flódung János, a Pécsi Német Önkormányzat elnöke –, hogy városunk több oktatási intézményében is elevenen tartják a magyarországi német hagyományokat: – E fotókiállítás szervezői rendkívül gazdag anyagot gyűjtöttek össze. A közönségnek azt javaslom, hogy a képek megtekintésekor mindenekelőtt két dolgot tartsanak szem előtt: egyrészt, hogy a kiállított fotók az akkori legmodernebb technikával készültek, másrészt, hogy az akkori kor emberei számára vajon mennyire idegen lehetett az, hogy a magánéletük egy szeletét a fényképezőgép kamerája révén a nyilvánosság elé tárják.

Flódung János a közönséget – mindenekelőtt a gyerekeket – játékra hívta: azt kérte, mindenki próbáljon meg azonosulni a képeken látható személyek valamelyikével, képzelje bele magát az akkori emberek élethelyzetébe. Az elnök szerint ez minden bizonnyal maradandó élményt ad.

A Pécsi Német Önkormányzat régóta jó kapcsolatot ápol a Testvérvárosok terei iskolával, sőt, a testület az említett oktatási intézmény számos programját és kezdeményezését támogatta már.

TeitschQuiz

TeitschQuiz

Kényelmes kanapé a nappaliban, egy pohár bor és némi rágcsálnivaló, valamint internet-hozzáféréssel ellátott eszközök – mindössze ennyi volt a minimumfeltétele annak, hogy bárki részt vehessen az első TeitschQuizen. És valóban jelentős érdeklődésnek örvendett a pécsi...

bővebben