A dél-tiroli tartományi parlament elnökét fogadta a Pécsi Német Önkormányzat

Pécsre látogatott és a magyarországi német közösség képviselőivel találkozott szeptember 5-én Josef Noggler és a kíséretében érkezett delegáció. A dél-tiroli tartományi parlament elnöke, aki háromnapos magyarországi tartózkodása alatt többek között a magyar Országgyűlés elnökével, Kövér Lászlóval is egyeztetett, két munkatársával, Helen Seehauserrel és Martin Werth-tel utazott Pécsre. A delegációt Ritter Imre magyarországi német parlamenti képviselő, valamit kollégája, Gallai Gergely nemzetiségpolitikai szakértő is elkísérte a baranyai megyeszékhelyre.

A tanácskozáson, melyre a Lenau Házban, a magyarországi németek pécsi kulturális központjában került sor, részt vettek a Pécsi Német Önkormányzat tagjai – Flódung János elnök, valamint Pánovicsné Szeiberling Krisztina, Schmidtné Rittinger Györgyi és Szigriszt Adrienn képviselők –, továbbá Schmidt Zoltán, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pécsi regionális irodájának vezetője és Krammné Mezei Anikó, a Lenau Ház rendezvénykoordinátora is.

A résztvevők többek között kisebbségpolitikát, autonómiát, oktatást és kultúraápolást érintő kérdéseket vitattak meg, de könnyedebb témákról, így például a hazai németség körében hagyományos disznóvágásról is szó esett. A megbeszélést városnéző program követte, melynek során a vendéglátók Pécs német vonatkozású értékeit igyekeztek bemutatni.

A vendégek a nap hátralévő részét Villányban töltötték, ekkor csatakozott hozzájuk Englenderné Hock Ibolya, az országos német önkormányzat elnöke is.

TeitschQuiz

TeitschQuiz

Kényelmes kanapé a nappaliban, egy pohár bor és némi rágcsálnivaló, valamint internet-hozzáféréssel ellátott eszközök – mindössze ennyi volt a minimumfeltétele annak, hogy bárki részt vehessen az első TeitschQuizen. És valóban jelentős érdeklődésnek örvendett a pécsi...

bővebben